Data centers – 02.05.2011, 17:30 ч.

Здравко Николов

От Электронные Вычислительные Машины* до Cloud, къде живеят?

*http://bibliotekar.ru/enc-Tehnika-3/90.htm

Лектор: Здравко Николов
Здравко Николов е с 9 годишен опит в Сиско Системс като системен инженер и мениджър Бизнес развитие. Има опит и в областта на системната интеграция и интернет услугите. От 2008 е управител и един от тримата създатели на най-големия изчислителен център в България – 3ДиСи. Пие бира
:-)

Кога: 02 май 2011 (понеделник), 17:30 ч.

Къде: ФМИ, бул. Джеймс Баучер 5, зала Мусала

Вход: свободен

Лекция 25 – Обратна връзка:

„Конкуренцията в изчислителните центрове не е по красота, а по ТОК!”

Здравко Николов, съосновател на 3DC – изчислителен център

„Един изчислителен център е добър по енергията, която може да бъде „докарана” в него и по резервата за тази енергия, успешно подкрепена с дизел и батерии. Това е един от показателите, по които се конкурират изчислителните центрове в България. „ – сподели Здравко Николов, съосновател на 3DC, по време на лекцията си в IT Leaders Academy този месец.
3ДиСи e най-големият изчислителен център в България. Разбира се, има много показатели , необходими за ефективната работа на един изчислителен център. Той трябва да покрива и сериозно количество изисквания: да има товароносимост поне 800кг./ м2, помещението , в което се намира да бъде с минимална височина 4м., отделни помещения за ГСМ, дизели, електрически табла, батерии, UPS, ИТ оборудване. Необходимо е и съобразяване на сградата и да има добър товарен подход за качаване на оборудването до нивото за инсталация. Задължително е в близост да има канална мрежа (поне 2 ), за да се подсигури информацията, която пристига в изчислителния център. Любопитен факт е, че преди да бъде изграден 3DC на оглед са подложени 71 сгради. Причината за обстойния подбор е и необходимостта сградата да бъде на специфична локация – над нивото на водоем, далеч от бензиностанция и промишлено производство, както и от жилищни сгради. Конструкцията трябва да позволява и ефективно охлаждане, за да се поддържа необходимата температура на цялата инсталация.
За захранването на стотиците киловата трябват две подстанции със средно напрежение, минимум два собствени трансформатора паралелно, основно разпределително табло, генераторна група и др. Изчислителния център изразходва изключително количество енергия, като 35% от нея е климатизацията и охлаждането на помещенията. За да бъде подсигурена успешната работа на изчислителния център, 3DC разполага с 40 тона висококачествени батерии, които могат да поемат нуждите на центъра при авария в електрозахранването.

Повече информация за изчислителния център на http://www.3dc.net/

Видео 1:

Видео 2:

Постер:Poster